Χριστακάκου-Φωτιάδη Καλλιόπη

Βιβλία

H Καλλιόπη Χριστακάκου-Φωτιάδη είναι από το 2015 Πρωτοβάθμια Καθηγήτρια στη Νομική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Έλαβε το πτυχίο της από τη Νομική Σχολή Αθηνών τον Μάρτιο του 1979 και εν συνεχεία ανακηρύχθηκε Διδάκτωρ Νομικής τον Ιανουάριο του 1994. Από το 1982 έως το 2012 ανέπτυξε ερευνητική δραστηριότητα (για τις ανάγκες συγγραφής των μονογραφικών μελετών της) στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου του Μονάχου, στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου του Σικάγου (το 2007) και στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης (το 2011).

Το διδακτικό της έργο, σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο, περιλαμβάνει όλους τους τομείς του Αστικού Δικαίου, με ειδίκευση στις Γενικές Αρχές, το Εμπράγματο Δίκαιο, την Εξασφάλιση των Πιστώσεων και το Δίκαιο των Αδικοπραξιών. Έχει πλούσιο συγγραφικό έργο, το οποίο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τέσσερεις μονογραφίες και την επιμέλεια δύο συλλογών (συστηματικά παρατιθέμενης) νομολογίας. Έχει επίσης δημοσιεύσει πλήθος μελετών, συμβολών σε συλλογικά ερμηνευτικά έργα και σχολίων σε δικαστικές αποφάσεις. Είναι υπεύθυνη ύλης και μέλος της Συντακτικής Επιτροπής του περιοδικού Χρονικά Ιδιωτικού Δικαίου, του οποίου έχει αναλάβει τον γενικό συντονισμό.

Παράλληλα με την διδακτική της δραστηριότητα ασκεί και έντονο διοικητικό έργο από διάφορες θέσεις. Μετά από διαδοχικές εκλογές ως μέλος της Κοσμητείας της Νομικής Σχολής Αθηνών, εξελέγη Κοσμήτορας αυτής τον Νοέμβριο του 2017.