The Art of Crime

υπό Ν. Λίβου

To πρώτο τεύχος του περιοδικού The Art of Crime, το οποίο εκδίδεται από το Εργαστήριο Ποινικών και Εγκληματολογικών Ερευνών της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Το "The Art of Crime" είναι ένα ηλεκτρονικό περιοδικό ελεύθερης πρόσβασης, το οποίο διευθύνεται από την επίκουρη καθηγήτρια κα Τόνια Τζαννετάκη και επικουρείται από συντακτική επιτροπή μελών του Τομέα Ποινικών Επιστημών της Νομικής Σχολής του ως άνω Πανεπιστημίου.

Το εν λόγω περιοδικό ιδρύθηκε από τον ομότιμο καθηγητή κ. Νέστορα Κουράκη και κατά την πρώτη περίοδο κυκλοφορίας του έτυχε της αναγνώρισης της ευρύτερης πανεπιστημιακής κοινότητας.

Με την ήδη εγκαινιαζόμενη δεύτερη περίοδο κυκλοφορίας του, το περιοδικό ανανεώθηκε και εμπλουτίσθηκε σημαντικά, έτσι ώστε να καταστεί ελκυστικό για όσους σπουδάζουν, εργάζονται ή ενδιαφέρονται γενικώς για τις ποινικές επιστήμες.

Στο πρώτο τεύχος που κυκλοφορεί μπορεί κανείς να βρει πρωτότυπες επιστημονικές μελέτες, πλούσια ενημερωτικά άρθρα στα πεδία της εγκληματολογίας, της σωφρονιστικής, της ανακριτικής και των λοιπών δικαστικών επιστημών (forensics), βιβλιοκρισίες και βιβλιοπαρουσιάσεις, αλλά και αξιόλογα κείμενα ενημερωτικού χαρακτήρα επί των εξελίξεων στην ημεδαπή και αλλοδαπή νομοθεσία και νομολογία. Η διευθύντρια μάλιστα του περιοδικού «προικίζει» το πρώτο τεύχος με μια ιδιαίτερα εκτεταμένη μελέτη σχετικά με το ζήτημα αν η ακολουθούμενη στρατηγική της έμμεσης μείωσης των ποινών καταδεικνύει την «ανάγκη αλλαγής παραδείγματος».

Η σημαντική πρωτοτυπία του περιοδικού εν τούτοις έγκειται στο ότι περιλαμβάνει στην ύλη του και συνεντεύξεις με προσωπικότητες που έχουν διακριθεί για την προσφορά τους στις ποινικές επιστήμες (Ν. Ανδρουλάκης), αλλά και «πορτραίτα» μεγάλων εγκληματολόγων (Eleanor και Sheldon Glueck).

Εκκινώντας εξάλλου από την αντίληψη ότι το έγκλημα δεν αποτελεί μόνο αντικείμενο μελέτης των οικείων επιστημών, αλλά και πεδίο πανανθρώπινου προβληματισμού, το περιοδικό φιλοδοξεί να το προσεγγίσει κυρίως μέσα από την τέχνη, αλλά και την λογοτεχνία, την ιστορία, τις κοινωνικές επιστήμες, την ψυχολογία και τον φιλοσοφικό στοχασμό. Έτσι, στο τεύχος που κυκλοφόρησε δημοσιεύεται μια πρωτότυπη ανάλυση του πίνακα «Ο θάνατος του Μαρά» του Ζακ Λουί Νταβίντ από τον ζωγράφο Γ. Ρόρρη, ενώ σε άρθρο του δημοσιογράφου και συγγραφέα Κ. Καλφόπουλου εξαίρεται η συμβολή στην αστυνομική λογοτεχνία του Ζωρζ Σιμενόν.

Το περιοδικό επιθυμεί να αποτελέσει βήμα γόνιμου διαλόγου με τους φοιτητές των νομικών, εγκληματολογικών και κοινωνικών επιστημών της χώρας μας και επιζητεί την ανάδειξη νέων επιστημόνων. Για τον λόγο αυτό τους προσκαλεί να σχολιάσουν με κείμενα που θα αποστείλουν στο περιοδικό, περισσότερες φωτογραφίες με graffiti που δημοσιεύονται στο τεύχος του.

Είναι ασφαλώς νωρίς για να αξιολογήσει κανείς την σημαντική αυτή προσπάθεια του Εργαστηρίου Ποινικών και Εγκληματολογικών Ερευνών της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι ωστόσο καιρός να αποκτήσει και η χώρα μας ένα σοβαρό περιοδικό ποινικού και εγκληματολογικού προβληματισμού, ελεύθερα προσπελάσιμο στο διαδίκτυο. Οι φοιτητές μας, οι νέοι επιστήμονες, οι εργαζόμενοι καθ’ οιονδήποτε τρόπο στο ευρύτερο σύστημα απονομής ποινικής δικαιοσύνης και κάθε ενδιαφερόμενος καλούνται να αγκαλιάσουν την προσπάθεια αυτή και να συμβάλουν στην επιτυχία της.