Παρουσίαση βιβλίου: "Το Ποινικό Δίκαιο σε κρίση και υπό κρίση" - Για τον Ιωάννη Γιαννίδη

Οι εκδόσεις Π.Ν. Σάκκουλας σας προσκαλούν στην διαδικτυακή παρουσίαση του τιμητικού τόμου "Το Ποινικό Δίκαιο σε κρίση και υπό κρίση" – Liber Discipulorum για τα εβδομηκοστά γενέθλια του Ιωάννη Γιαννίδη, Ομότιμου Καθηγητή της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (συντακτική επιτροπή: Κωνσταντίνος Βαθιώτης, Δημήτριος Κιούπης, Αριστομένης Τζαννετής, Αλέξανδρος Δημάκης), την Τρίτη 15 Ιουνίου, 19:30-21:30.

Η εκδήλωση θα μεταδοθεί από τη σελίδα στο Facebook και το κανάλι στο YouTube των εκδόσεων Π.Ν. Σάκκουλας.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:
Βασίλειος Πλιώτας, Εισαγγελέας Αρείου Πάγου
Θεόδωρος Παπακυριάκου, Αναπληρωτής Καθηγητής Νομικής Σχολής ΑΠΘ
Γεώργιος Δημήτραινας, Επίκουρος Καθηγητής Νομικής Σχολής ΔΠΘ
Σπυρίδων Φλογαΐτης, Ομότιμος Καθηγητής Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ

Την εκδήλωση θα συντονίσει ο Ηλίας Αναγνωστόπουλος, Καθηγητής Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ.

Για το βιβλίο:

Όταν το καλοκαίρι του 2017 ο καθηγητής Ιωάννης Γιαννίδης αφυπηρέτησε, μια ομάδα μαθητών του αποφάσισαν ως ένδειξη τιμής και αγάπης να συνθέσουν έναν συλλογικό τόμο που να αποτελείται κυρίως από μελέτες τους, γνωρίζοντας ότι θα ήταν και το μόνο σχήμα τιμητικού τόμου που ο ίδιος θα αποδεχόταν. Το εγχείρημα ολοκληρώθηκε την χρονιά των εβδομηκοστών γενεθλίων του τιμωμένου.

Ο τόμος, όπως ενδεικνύει ο τίτλος του: "Το Ποινικό Δίκαιο σε κρίση και υπό κρίση", περιλαμβάνει είκοσι τρεις εν πολλοίς κριτικές μελέτες ουσιαστικού και δικονομικού Ποινικού Δικαίου, που περιέχουν και αναπτύσσουν την προβληματική για διάφορα σύγχρονα θέματα εθνικού αλλά και γενικότερα ευρωπαϊκού Ποινικού Δικαίου. Πρόκειται κυρίως είτε για θέματα που αφορούν το νέο Ποινικό Κώδικα, όπως οι μελέτες των Νίκου Μπιτζελέκη, Ιωάννη Μοροζίνη, Θωμά Σάμιου, Παναγιώτη Χριστόπουλου, ή το νέο Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, με τις μελέτες των Ιωάννη Ανδρουλάκη και Αναστάσιου Τριανταφύλλου, είτε βεβαίως για θέματα γύρω από ευρωπαϊκούς προβληματισμούς ή αποφάσεις Ευρωπαϊκών Δικαστηρίων, όπως οι αναπτύξεις του Αριστομένη Τζαννετή, του Αλέξανδρου Δημάκη, της Τάνιας Διονυσοπούλου, του Οββαδία Ναμία και του Βασίλειου Πετρόπουλου, αλλά και γενικότερα θεωρητικά θέματα, όπως η μελέτη των Αθανάσιου Αναγνωστόπουλου, Παναγιώτη Βασιλακόπουλου, Γιώργου Γιαννούλη, Κωνσταντίνου Τσίνα και Εμμανουήλ Μπίλλη, ή τέλος ειδικά θέματα, όπως οι μελέτες των Αντωνίου Αλαπάντα, Ιωάννας Αναστασοπούλου, Δημητρίου Καραμαγκιώλη και Γεωργίου Τριανταφύλλου, καθώς και θέματα σύνθεσης, όπως αυτό του Κωνσταντίνου Βαθιώτη, στην τομή ποινικού Δόγματος και αστυνομικής φιλολογίας, ή οι επιλογικές μελέτες του Κωνσταντίνου Παπαγεωργίου και του Δημητρίου Κιούπη.

Ο τόμος συνιστά μια απεικόνιση της καρδιάς του σύγχρονου ποινικού γίγνεσθαι, τόσο από πλευράς θεματικής όσο και από πλευράς συγγραφέων, η μεγάλη πλειοψηφία των οποίων αποτελεί τον πυρήνα της νεώτερης γενιάς των ποινικών επιστημόνων της χώρας.