Η online έκδοση του τεύχους Ιανουαρίου του περιοδικού ΧΡΟΝΙΚΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ είναι διαθέσιμη.
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ
• Απόστολος Σ. Γεωργιάδης Η ανώμαλη εξέλιξη της ενοχής στις διοικητικές συμβάσεις – Μια περίπτωση αλληλεπίδρασης Αστικού και Διοικητικού Δικαίου (3)
• Διονυσία Καλλινίκου Η προστασία του δημοσιογράφου με την πνευματική ιδιοκτησία (11)
ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΝΟΜΟΛΟΓΙΑ
• Αδικοπραξία: Για τη θεμελίωση αδικοπρακτικής ευθύνης αρκεί η πράξη ή η παράλειψη του ζημιώσαντος να αποτελεί έναν από τους παραγωγικούς όρους του ζημιογόνου αποτελέσματος, χωρίς τον οποίο το τελευταίο δεν θα επερχόταν. Αδικοπρακτική ευθύνη πραγματογνώμονα (AΠ 889/2022 με παρατηρήσεις Ευ. Μαργαρίτη) (26)
• Οριζόντια ιδιοκτησία: Μεταβίβαση σε τρίτους του συνόλου –πλην ενός καταστήματος– των διαμερισμάτων και καταστημάτων που απαρτίζουν ορισμένη οικοδομή. Στην περίπτωση αυτή το εναπομείναν κατάστημα δεν υπάγεται αυτόματα στο καθεστώς της οριζόντιας ιδιοκτησίας και συνεπώς δεν καθίσταται αυτοτελής ιδιοκτησία δεκτική χρησικτησίας (AΠ 107/2023 με σημείωση Κ. Α. Χριστακάκου) (30)
• Αυθαίρετα κτίσματα: Η ιδιότητα του αυθαιρέτου προσδίδεται κατόπιν σύνταξης σχετικής έκθεσης αυτοψίας από την αρμόδια πολεοδομική αρχή. Σε περίπτωση μη σύνταξης της έκθεσης αυτοψίας η μεταβίβαση του αυθαίρετου ακινήτου λαμβάνει χώρα νόμιμα (AΠ 128/2023) (32)
• Διαμεσολάβηση σε αστικές και εμπορικές υποθέσεις: H συμμετοχή σε πρώτη υποχρεωτική συνεδρία διαμεσολάβησης επιβάλλεται ανεξαρτήτως της ιδιότητας του ενάγοντος· μόνο υποχρέωση ενημέρωσης δεν υφίσταται όταν ο ενάγων έχει δικηγορική ιδιότητα (ΠΠρΑθ 2136/2023) (40)
• Συνέχιση ή επανάληψη πλειστηριασμού κατά το άρθρο 973 ΚΠολΔ: Δεν εφαρμόζεται το άρθρο 973 ΚΠολΔ επί ματαιώσεως του πλειστηριασμού λόγω μη εμφάνισης πλειοδοτών. Αντ’ αυτού εφαρμόζεται το άρθρο 966 ΚΠολΔ, το οποίο δεν προϋποθέτει δήλωση του επισπεύδοντος ή τρίτου δανειστή (ΜΠρΘεσ 13858/2023) (43)
• Προστασία σχεδίων και υποδειγμάτων: Ερμηνεία των διατάξεων του άρθρου 3 παρ. 3-4 της Οδηγίας 98/71/ΕΚ (ΔικΕΕ C-472/21 με παρατηρήσεις Κ. Τσούλου) (56)
• Εύλογη αμοιβή δημιουργών και δικαιούχων συγγενικών δικαιωμάτων για ενδεχόμενη αναπαραγωγή του έργου για ιδιωτική χρήση: Εξαρχής απαλλαγή του εισαγωγέα ή του παραγωγού από την υποχρέωση καταβολής εύλογης αμοιβής όταν δεν παρουσιάζεται πρακτική δυσχέρεια εξακρίβωσης των τελικών αγοραστών των συσκευών και της, άσχετης με την ιδιωτική αντιγραφή, χρήσης στην οποία αυτοί θα προβούν (ΑΠ 179/2023 με παρατηρήσεις Μ. Μωραΐτη) (64)
ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΕΙΣ
• Λάμπρος Κιτσαράς Παροχή εγγύησης υπέρ του εκμισθωτή (μερικώς) άκυρης μισθώσεως – Η εγγύηση δεν εκτείνεται στις εξωσυμβατικές αξιώσεις του εκμισθωτή για αποζημίωση χρήσης και αδικαιολόγητο πλουτισμό (74)
Για τα πλήρη περιεχόμενα του τεύχους πατήστε εδώ.