Λίβος Νικόλαος

Βιβλία

Ο Νικόλαος Δ. Λίβος είναι Επίκουρος Καθηγητής στη Νομική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, της οποίας αποτελεί μέλος ΔΕΠ από το έτος 1993 μέχρι σήμερα (Τομέας Ποινικών Επιστημών). Οι βασικοί τομείς διδασκαλίας και συγγραφικής δραστηριότητάς του είναι το ουσιαστικό και το δικονομικό ποινικό δίκαιο, η οργανωμένη εγκληματικότητα, οι ειδικοί ποινικοί νόμοι, το οικονομικό έγκλημα και η φιλοσοφία του ποινικού δικαίου. Παράλληλα ασχολείται ως δικηγόρος σε επιλεγμένες ποινικές υποθέσεις με κύριο αντικείμενο το οικονομικό έγκλημα.

Γεννήθηκε στην Πάτρα το έτος 1954 και σπούδασε στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, από όπου αποφοίτησε με «άριστα» το έτος 1976. Στη συνέχεια σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Albert-Ludwig της πόλεως Freiburg im Br. με υποτροφία της DAAD και εξεπόνησε την διατριβή του επί διδακτορία στο Ινστιτούτο για το Αλλοδαπό και Διεθνές Ποινικό Δίκαιο Max Planck υπό την επίβλεψη του Διευθυντή του, καθηγητή Hans-Heinrich Jescheck. Το έτος 1984 αναγορεύθηκε διδάκτωρ με τον βαθμό «summa cum laude».

Έχει επανειλημμένα εργασθεί ως ερευνητής στο Ινστιτούτο Max Planck με υποτροφίες της Εταιρείας Max Planck και έχει εκπονήσει 2 μονογραφίες και περισσότερες από 40 μελέτες στον νομικό τύπο της Ελλάδας και της Γερμανίας και σε συλλογικά έργα, ενώ έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 50 Σχόλια ή Παρατηρήσεις στην νομολογία των ελληνικών ποινικών δικαστηρίων. Έχει επίσης μεταφράσει από τα Γερμανικά και τα Αγγλικά πολλά επιστημονικά άρθρα ποινικού ενδιαφέροντος, όπως επίσης σημαντικά φιλοσοφικά (Adorno), κοινωνιολογικά (H. Willke) και λογοτεχνικά έργα (Thomas Mann, Hermann Broch), ενώ έχει συνεργασθεί ως μεταφραστής και με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών κατά το χρονικό διάστημα 1993-1998. Τέλος, έχει συμμετάσχει είτε ως Πρόεδρος είτε ως μέλος σε πολλές νομοπαρασκευαστικές επιτροπές (μεταξύ των οποίων και σε εκείνες για την σύνταξη του νέου Ποινικού Κώδικα), έχει επανειλημμένα εκπροσωπήσει την χώρα σε διεθνείς οργανισμούς (Βρυξέλλες, Χάγη, Βιέννη, Ουάσιγκτον) και έχει διατελέσει ειδικός σύμβουλος σε διάφορα Υπουργεία.

Από το έτος 1990 είναι μέλος της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού Ποινικά Χρονικά. Είναι επίσης μέλος του Δ.Σ. της Ελληνικής Εταιρείας Ποινικού Δικαίου και μέλος της Ένωσης Ελλήνων Ποινικολόγων και της Εταιρείας Δικαστικών Μελετών.