Ετοιμάζεται: Τιμητικός τόμος (Liber Discipulorum) για τα εβδομηκοστά γενέθλια του Καθηγητή Ιωάννη Γιαννίδη

Από τις εκδόσεις Π.Ν. Σάκκουλας ετοιμάζεται ο τιμητικός τόμος (Liber Discipulorum) "Το Ποινικό Δίκαιο σε κρίση και υπό κρίση" για τα εβδομηκοστά γενέθλια του Καθηγητή Ιωάννη Γιαννίδη (συντακτική επιτροπή: Κωνσταντίνος Βαθιώτης, Δημήτριος Κιούπης, Αριστομένης Τζαννετής, Αλέξανδρος Δημάκης).

Ο πλήρης κατάλογος συμμετεχόντων και μελετών βρίσκεται στα περιεχόμενα του τιμητικού τόμου (PDF).

Βιογραφικό σημείωμα

Ο Γιάννης Γιαννίδης γεννήθηκε στον Πειραιά το 1950 και σπούδασε Νομικά στην Αθήνα και Φιλοσοφία και Νομικά στο Μόναχο. Διδάκτορας του Πανεπιστημίου του Μονάχου (1977), εργάσθηκε στη Νομική Σχολή στο Μόναχο ως επιμελητής. Από το 1980 επιμελητής και εν συνεχεία λέκτορας και καθηγητής επί 37 χρόνια στη Νομική Αθηνών, όπου δίδαξε όλα τα ποινικά μαθήματα σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο. Ο τιμώμενος ασχολήθηκε κυρίως με θεμελιώδη ζητήματα του Ποινικού Δικαίου, της Ποινικής Δικονομίας και της οργάνωσης της Δικαιοσύνης. Έγραψε για τη θεωρία των κανόνων Δικαίου, τη Νομική Επιστήμη και Δογματική, την κατάσταση και το μέλλον του Ποινικού Δικαίου στην Ελλάδα, κεντρικά δογματικά και θεωρητικά ζητήματα του Ποινικού Δόγματος και της Ποινικής Δικονομίας. Το έργο του «Η αιτιολόγηση των Ποινικών αποφάσεων» αποτελεί έργο-οδηγό για τη θεωρία και πράξη. Πάντοτε καινοτόμο και ριζοσπαστικό πνεύμα, επιχείρησε το 2016 την έκδοση ενός κειμένου για τη Δικαιοσύνη ως Θεσμό και ως Οργάνωση.

Υπηρέτησε ως Πρόεδρος της Νομικής Σχολής, ενώ παράλληλα είναι από το 1974 δικηγόρος Αθηνών. Διετέλεσε μέλος ΔΣ και εξακολουθεί να είναι νομικός σύμβουλος πολλών Ελληνικών και Διεθνών Οργανισμών, Τραπεζών και Εταιρειών. Συμμετείχε σε πολλές νομοθετικές επιτροπές και εκπροσώπησε τη χώρα στο Συμβούλιο της Ευρώπης και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η διαχρονική σημασία του συγγραφικού του έργου (ιδιότητα σπάνια στη νομική συγγραφή), η διδακτική και η δικηγορική παρουσία του είναι από τις σημαντικότερες στον κλάδο της επιστήμης που υπηρετεί.

Συνεχίζει να εργάζεται ως δικηγόρος και είναι Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ποινικού Δικαίου. Σήμερα γράφει για θέματα σχετικά με τις βάσεις του Ποινικού Δόγματος και το θεσμό της Δικαιοσύνης.